Premieră în politica românească! Partidul Social Democrat a decis să dea girul democraţiei totale în partid. Social democraţii oferă o nouă viziune politică renunţând la sistemul clasic prin care este desemnat preşedintele partidului.

Astfel, dacă până acum preşedintele PSD  era  ales de delegaţii la congresul partidului, schimbarea statutului  a adus în România o premieră. Noul lider al  PSD va fi ales de toţi membrii de partid!

Alegerile vor avea loc pe data de 11 octombrie când în toată ţara se vor organiza secţii de votare în care social democraţii vor putea să voteze până la ora 20.00. Voturile se vor centraliza la nivel naţional, iar rezultatul alegerilor va fi validat în cadrul Congresului PSD care va avea loc la Bucureşti pe 18 octombrie.

Pentru ca un candidat să se poată înscrie în cursa electorală,  trebuie să fie susţinut de organizaţia judeţeană din care face parte, dar şi de alte patru organizaţii judeţene, iar pentru a fi validat drept preşedinte trebuie să câştige alegerile cu cel puţin 50% +1 din totalul voturilor exprimate.

La Ploieşti sunt aşteptaţi să voteze peste 6500 de membrii de partid, în 4 secţii de votare.