Deputatul PDL Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva în perioada 1996 - 2012, a fost condamnat definitiv marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri cu un traficant de maşini de lux.

Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a respins marţi recursul lui Mircia Muntean şi al celorlalţi inculpaţi din acest dosar şi a menţinut decizia unui complet de trei judecători tot de la instanţa supremă.

Astfel, ceilalţi inculpaţi rămân cu pedepsele date anterior: Iosif Claudiu Man - un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, Ovidiu Horaţiu Boldor - doi ani închisoare cu executare şi Cornel Moraru - doi ani închisoare, în cazul acestuia pedeapsa fiind contopită cu o altă condamnare de trei ani primită în alt dosar.

De asemenea, Mircia Muntean şi Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al inculpatului Iosif Man - decedat) au fost obligaţi să plătească statului român suma de suma de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plăţii integrale. Decizia este definitivă.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare penale aflate pe rolul instanţelor bucureştene, fiind trimis la Judecătoria Sectorului 3 în anul 2004, unde a stat nouă ani, până în februarie 2013, când a fost mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Mircia Muntean a fost ales deputat PDL în circumscripţia electorală nr. 22 Hunedoara.

În ianuarie 2004, primarul de atunci al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub acuzaţia de abuz în serviciu în dauna intereselor publice.

Mircia Muntean era acuzat că a efectuat o tranzacţie ilicită cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, despre care procurorii susţineau că se afla în proprietatea publică a statului şi nu putea face obiectul unei dispoziţii a primarului.