DNA lasă liberalii fără candidaţi la primărie. Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman este urmărit penal, la fel şi primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, iar primarul din Bacău Romeo Stavarache este deja trimis in judecată pentru acte de corupţie. Deşi statutul PNL nu prevede sanctiuni pentru membrii urmăriţi penal, totuşi acestora probabil nu li se va permite o nouă candidatură, scrie stiripesurse.ro

In ceea ce ii priveste pe cei trimsi in judecata sau arestati preventiv lucrurile sunt mai simple - nu va fi permisă nicio candidatură până nu işi vor rezolva definitiv problemele cu justiţia.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat duminică, la Bacău, că primarul Romeo Stavarache, trimis în prezent în judecată pentru acte de corupţie, "a făcut mult pentru PNL, dar este necesar verdictul justiţiei pentru a continua colaborarea cu el" şi pentru a-i fi acceptată o nouă candidatură pentru funcţia de edil.

"S-ar putea să uimească, dar cred că este un lucru obligatoriu pe care eu trebuie să-l spun despre Romeo Stavarache. Vreau să-i mulţumesc fostului preşedinte al PNL Bacău pentru tot ce a făcut pentru PNL. Scorurile obţinute de PNL în mandatele lui Stavarache au fost foarte bune. Acest fapt nu mă împiedică, însă, să reamintesc că statutul partidului este acelaşi pentru toată lumea şi că acele criterii de integritate pe care le-am adoptat recent nu ţin cont de persoană ori de aplicarea selectivă a acestora, indiferent de meritele trecute în activitatea partidului. Eu sper şi îi doresc primarului Stavarache să îşi rezolve probemele în justiţie cât se poate de repede", a afirmat Gorghiu.

Potrivit copreşedintelui PNL, dacă Romeo Stavarache va dori să îşi depună candidatura pentru un nou mandat, va fi luată în consideraţie opţiunea sa, însă trebuie să aibă o hotărâre judecătorească definitivă prin care să fie achitat. "Asta înseamnă, însă, îndeplinirea celor două criterii stabilite: să aibă o hotărâre judecătorească definitivă prin care este achitat şi să se încadreze în termenele prevăzute de calendar. Pentru că altfel, din păcate, cu toată aprecierea pe care i-o port, partidul nu poate întârzia selecţia de candidaţi, obiectivul nostru fiind acela de a câştiga alegerile", a precizat Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL şi-a exprimat, în context, încrederea sa că Romeo Stavarache "nu va întârzia şi nu va prejudicia cu nimic imaginea partidului şi eficienţa activităţii filialei".

În context, copreşedinta PNL a mai spus că actualele prevederi statutare ale partidului, definite drept "clare şi obligatorii", nu permit imixtiuni personale în desemnarea candidaţilor la diverse funcţii din partid şi din stat. "Am respirat uşurată şi eu şi Vasile Blaga, dar şi colegii noştri din conducerea organizaţiilor PNL pentru că introducerea acelor prevederi din statut care ţin de integritate uşurează foarte mult luarea de decizii. Nu putem de fiecare dată să ne gândim dacă o persoană aflată într-un proces ori într-o acţiune penală afectează ori nu imaginea partidului şi de fiecare dată să trebuiască să vorbim separat cu ei, să cântărim, uneori în baza unor informaţii incomplete. Acum există prevederi clare şi obligatorii pentru toată lumea. Cine este cu adevărat liberal ţine cont total de ele, indiferent de situaţia în care se află la un moment dat", a precizat Alina Gorghiu.