Procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul lui Sebastian Ghiţă în dosarul Hidro Prahova. În premieră în România, DNA interzice unui parlamentar să se prezinte la serviciu.

Conform comunicatului DNA :
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus, faţă de inculpatul GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, modificarea condiţiilor controlului judiciar dispus anterior şi prelungit, cu impunerea unor obligaţii suplimentare, şi anume:

- să nu desfăşoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârşit fapta,
- să nu părăsească localitatea Ploieşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.

Acestora li se adaugă obligaţiile anterioare, respectiv:

- să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, ori de câte ori este chemat,
- să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei,
- să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
- să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale,
- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme,
Măsura controlului judiciar cu noile obligaţii se aplică începând de la data de 24 iunie 2015, până la data de 14.08.2015 (când expiră durata măsurii).

Obligaţiile suplimentare din conţinutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acţiunii penale faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- trafic de influenţă,
- complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene,
- spălare de bani, în formă continuată,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- coruperea alegătorilor,
- efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.

Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Din ordonanţa de modificare a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a obţinut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenţei – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. Banii au fost “spălaţi” printr-o multitudine de operaţiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceştia au fost folosiţi în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si preşedinţiale din anul 2014. Tranzacţiile financiare menţionate au avut ca scop şi rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit şi T.V.A.
Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei."