Luni, judecătorii ÎCCJ au decis ca Elena Udrea să rămână în arest la domiciliu în dosarul Gala Bute. Marţi, Udrea s-a prezentat din nou la instanţă şi a anunţat că va contesta măsura preventivă. Surpriza vine însă de la procurorii DNA, care nu mai cer prelungirea arestului la domiciliu, ci plasarea fostului ministru sub control judiciar.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă - administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Elena Udrea, Rudel Obreja şi Tudor Breazu au primit arest la domiciliu în acest dosar iar Gheorghe Nastasia şi Ştefan Lungu au control judiciar.

Elena Udrea a depus şi o cerere de retrimitere a dosarului la DNA, pentru refacerea anchetei. Solicitarea va fi judecată pe 18 iunie.