Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate.

Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea. La şedinţă au participat premierul Victor Ponta şi membrii guvernului său.

Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a spus vineri că România este în "plină criză", determinată de premierul Victor Ponta. care arată ca "un politician disperat" şi vrea să rămână "agăţat" de scaunul de la Palatul Victoria, îndemnându-l să-şi dea demisia, "ca premierul Moldovei".

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi deputatul PNL Alina Gorghiu au avut, vineri, în plen, un schimb de replici, după ce Gorghiu a vorbit despre Tăriceanu ca fiind "fratele siamez din Senat" al lui Ponta, iar Tăriceanu i-a spus liderului liberal că are o problemă "de legitimitate".

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis parlamentarilor din opoziţie că nu îi acuză că aşteaptă ca Guvernul să fie schimbat prin acţiunea unui procuror, dar i-a atenţionat că "va veni timpul" când vor înţelege că acest lucru ar fi foarte grav şi un prost precedent pentru democraţie.

"Nu acuz opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, aşteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau doar să vă spun un lucru şi mi-e teamă că o să mă citaţi în viitor: dacă dumneavoastră credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voinţa unui procuror cred că este foarte grav, cred că e o mare greşeală şi cred că vă va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru", a spus Ponta parlamentarilor opoziţiei, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Legat strict de textul moţiunii, premierul a arătat că acesta nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului, care, prin legi care urmează să fie adoptate, va reglementa dreptul la vot în viitor şi va asigura condiţii exercitării fără probleme a acestui drept.

El a amintit totodată că problema alegerilor locale, invocată în moţiune, a fost reglementată recent de către parlamentari prin adoptarea Legii 115/2015, care a abrogat vechea Lege 67/2004.

"Sper că nu cereţi organizarea de alegeri pe vechea lege", a spus Ponta opoziţiei.