Ion Iliescu a devenit primul fost preşedinte european, după cel polonez, care a recunoscut că Agenţia americană de informaţii a avut un centru în România. 

Într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel, Iliescu a dezvăluit că CIA i-a cerut să aprobe un sediu în România, dar nu a avut informaţii despre faptul că acolo ar fi funcţionat un centru clandestin de detenţie pentru suspecţii de terorism.
 
Iliescu a adăugat că, dacă ar fi avut aceste informaţii la momentul respectiv, nu ar mai fi aprobat cererea CIA.
 
Fostul preşedinte Ion Iliescu a recunoscut într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel că a aprobat o cerere a CIA de a avea un sediu în România, însă nu ştie dacă americanii aduceau acolo suspecţi de terorism.  Iliescu a adăugat că a fost un gest de bunăvoinţă înainte de aderarea României la NATO.
 
"Noi nu ne-am amestecat în activităţile SUA de acolo. Eu, ca preşedinte la vremea respectivă, am privit această cerere ca pe o chestiune minoră. Eram aliaţi, luptam împreună în Afganistan şi în Orientul Mijlociu, aşa că nu am mers în detaliu în ceea ce priveşte cererea unui stat aliat de a avea un sediu în România", a spus fostul preşedinte Ion Iliescu, pentru Der Spiegel.
 
Întrebat dacă ar mai fi aprobat sediul pentru CIA dacă ar fi ştiut că urma să fie folosit ca închisoare pentru suspecţii de terorism, fostul preşedinte a declarat că nu.
"Am învăţat din acest lucru ca pe viitor să fim atenţi şi să cântărim conştiincioşi astfel de cereri", a mai spus Iliescu.
 
Cel care s-a ocupat de detaliile legate de sediul CIA din România a fost şeful din acea vreme al SIE. Ioan Talpeş a adăugat pentru Der Spiegel că autorităţile române nu au vrut să ştie ce se întîmpla în sediul CIA din Bucureşti. 
 
Potrivit unui raport al Senatului SUA apărut în 2014, mai multe ţări au găzduit închisori clandestine ale CIA, unde suspecţi de terorism au fost supuşi unor interogatorii brutale şi chiar torturaţi.