Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a declarat, la B1, că există o listă lungă de probleme pe care le are justiţia în momentul de faţă, arătând că sunt excese ale procurorilor, în privinţa arestărilor preventive şi că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”.

”Lupta anticorupţie trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aş dori acum este ca aceste instituţii să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiţia, de spectacol, făcut pe seama demnităţii oamenilor”, a declarat fostul preşedinte, arătând că există ”o listă lungă de probleme pe care le are justiţia în momentul de faţă”.

Astfel, el a afirmat că sunt”nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive”.

Potrivit lui Băsescu, ceea ce se întâmplă este ”un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă”, precizând că ”prelungirea măsurii se face necinstit”.

”Denunţul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiţie am luptat. Nu am explicaţie de ce se întâmplă aşa, la câteva luni după ce am terminat mandatul”, a mai afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte a spus că le recomandă celor care consideră că au fost arestaţi în mod abuziv, să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), precizând că justiţia trebuie să aplice legea şi nu abuzul, iar arestul de la IGP este ”tortură”.

Traian Băsescu a declarat că răspunderea magistraţilor trebuie să existe, precizând că în prezent, primul reflex al procurorului este să îl bage pe inculpat la beci. ”Eu le recomant tuturor celor care consideră că au fost arestaţi abuziv să se adreseze CEDO. Acest proces de guantanamizare trebuie să înceteze”, a afimat fostul preşedinte.

Băsescu a mai spus că ”un om ţinut în arest în mod abuziv, fără probe concrete, este tortură” şi că arestul de la IGP este de asemenea tortură.

”Nu voi renunţa, de dragul de a părea unul care e cu justiţia, orice s-ar întâmpla. Justiţia trebuie să aplice legea şi nu abuzul. Ce îţi e să îl ţii sub supraveghere?” a menţionat Băsescu.

Traian Băsescu a mai declarat că orice om are dreptul la demnitate şi şansa de a se apăra. ”Să fiu clar, nu discut cazul Elena Udrea, discut ceea ce mi se pare un derapaj de la ceea ce am lăsat să se contruiască în mandatul meu”, a mai afimat el.