Traian Băsescu a venit, miercuri, la PICCJ, pentru a fi audiat, ca suspect, în dosarul care Gabriela Firea îl acuză de şantaj, fostul preşedinte fiind huiduit de mai mulţi oameni, care au scandat "PMP şi ticălos, ai întors ţara pe dos" şi "Spune, Băse, adevărat, câţi dolari pe flotă ai luat".  Acesta a ieşit de la audieri după doar 20 de minute, fără a face declaraţii în faţa presei, atât atât la sosire, cât şi la plecare. 
Fostul preşedinte a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor, anunţă Realitatea TV,  în dosarul în care este urmărit penal pentru şantaj. Avocaţii preşedintelui au solicitat un nou termen pentru studierea dosarului.

Procurorii au reluat ancheta în acest dosar după ce Traian Băsescu şi-a încheiat mandatul şi a rămas fără imunitate, scrie Agerpres.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plângere penală în care îl acuza pe şeful statului de la acea dată, Traian Băsescu, de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate. În data de 18 aprilie, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, însă procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece preşedintele se bucura de imunitate. Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, însă contestaţia sa a fost respinsă de procurorul ierarhic superior. În motivarea procurorilor se arată că imunitatea preşedintelui îl scutea pe Traian Băsescu de orice fel de răspundere juridică pe perioada exercitării mandatului, pentru fapte săvârşite în această perioadă, cu excepţia răspunderii politice, respectiv posibilitatea de a fi suspendat.

Este pentru prima oară, după 10 ani, când Băsescu ajunge în faţa anchetatorilor. Deşi Gabriela Firea a depus o plângere penala împotriva lui Traian Băsescu, în aprilie 2014, ancheta a fost suspendată pentru că s-a invocat imunitatea prezidenţială. Fostul preşedinte a ameninţat-o pe Gabriela Firea să stea în banca ei că poate nu-şi mai găseşte soţul acasă.