Mircea Ionescu Quintus, preşedinte de onoare al PNL, împlineşte astăzi venerabila vârstă de 98 de ani. Seniorul politicii româneşti dă dovadă de o incredibilă luciditate şi şarm în apariţiile publice.

Provine dintr-o familie cu vechi tradiţii în mişcarea liberală din România, tatal său, Ion Ionescu Quintus,  a avut strânse legături cu fruntaşi liberali interbelici precum Brătienii sau fostul prim ministru IG Duca (asasinat de legionari în Gara Sinaia).

In 1938 a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, specialitatea drept constituţional, iar aproape cinci decenii a făcut parte din Baroul Prahova (1940-1987).

Pentru opţiunile sale politice radicale de dreapta, regimul totalitar stalinist  l-a trimis pentru câţiva ani la Canal.

Activitate politica:

1936 - devine membru al PNL (era inca student)
1990/1992 - vicepresedinte PNL (partid pe care l-a reinfiintat imediat dupa evenimentele din dec. 1989, alaturi de alti seniori liberali precum Radu Campeanu si Dan Amedeo Lazarescu).
1990/1991 - vicepresedinte al Camerei Deputatilor (Adunarea Constituanta)
1990/1992 - deputat PNL de Prahova
1991/1992 - ministru de justitie in Guvernul Stolojan
1993/2001 - presedinte al PNL
1996/1999 - vicepresedintele Senatului Romaniei
1996/2000 - senator PNL de Prahova
1999/2000 - presedinte al Senatului Romaniei
2000/2004 - senator PNL de Prahova

În prezent este preşedintele de onoare al PNL, având un cuvânt greu de spus în deciziile politice ale partidului. În viaţă se călăuzeşte după principiul "voi îmbătrâni abia în clipa în care voi crede că nu mai am nimic de făcut".

Rămâne unul dintre foarte putinii oameni politici de la noi care au impus si inca impun respect, avand o imagine constant pozitiva in randurile opiniei publice, indiferent pe ce treapta s-a aflat, ca si inalte functii ocupate pe parcursul perioade postdecembriste: presedinte de partid (executiv sau onorific), ministru, parlamentar (senator, deputat), sef de camera parlamentara.

Într-o perioadă în care tot mai mulţi lideri politici stau la coadă la DNA pentru a da declaraţii în legătură cu posibile acte de corupţie, ar fi cazul ca cei care visează să devină politicieni să înveţe de la Mircea Ionescu QUintus. Respectat de adversarii politici şi iubit de către colegi de partid, Mircea Ionescu Quintus rămâne un model în politica românească.
 

Redacţia Jurnalul Prahovea îi doreşte multă sănătate şi putere de muncă