Modificările la statutul PSD vor fi propuse de Consiliul Naţional în perspectiva Congresului, care va fi organizat la finele anului, cu excepţia celor privind interdicţia de ocupare a unor funcţii numite de către persoane aflate în diferite faze penale, care vor fi aplicate imediat dacă sunt avizate.

"Cei care au calitatea de inculpat şi s-a pus în mişcare acţiunea penală nu mai ocupă funcţii numite în guvern sau în conducerea Parlamentului, cei care sunt trimişi în judecată nu mai ocupă funcţii politice, iar cei care sunt arestaţi preventiv îşi pierd funcţiile politice numite, nu cele alese de primar sau parlamentar, pentru că au fost aleşi de cetăţeni. Consiliul propune Congresului schimbarea la statut, iar Congresul va fi la sfârşitul anului, dar referitor la aceste măsuri, dacă vor fi adoptate de Consiliu, vor intra practic în vigoare de săptămâna viitoare", a spus Ponta la postul B1 TV.

El a argumentat această situaţie prin faptul că, până la Congres, vor fi organizate alegeri în toate structurile de partid şi trebuie să fie ţinut cont de această rezoluţie politică.