Fostul preşedinte Traian Băsescu este acuzat de un membru al comisiei de control al SRI că dezinformează opinia publică. Prahoveanul Daniel Savu susţine că, dacă Traian Băsescu avea unele informaţii în cazurile Alinei Bica sau al Elenei Udrea, atunci putea să sesizeze comisia parlamentară ori să demită pe oricine din SRI.

"Domnul Băsescu, dacă vrea să se adreseze, se poate adresa. Noi nu putem să-l chemăm la audieri, că nu mai avem nicio competenţă, nici pe domnul Maior nu mai putem să-l chemăm la audieri să ne spună ce s-a întâmplat. Dacă domnul Maior vrea să-şi apere mandatul, va ieşi public şi va spune ce crede de cuviinţă, de ce a acceptat ca doamna Udrea să vină la sediul SRI, prim-adjunctul era obligat, dacă l-a chemat domnul Maior să fie de faţă, probabil şi-a luat şi domnul Maior nişte măsuri de prevedere, să nu stea singur la discuţiile alea”, a declarat Daniel Savu, senator PSD, membru în comisia de control al SRI.

Domnul Traian Băsescu dezinformează opinia publică spunând că n-avea nicio competenţă şi că, vezi Doamne, comisia parlamentară trebuia... noi n-am fost sesizaţi pe vremea aia. Dacă dânsul a primit nişte informaţii şi ştia ceva trebuia să sesizeze comisia parlamentară, sau ca şef al CSAT-ului care a fost, trebuia să ia măsurile care erau de cuviinţă. Putea demite pe oricine, în afara directorului – care e înlocuit de Parlament, dar adjuncţii, militarii de carieră... putea să ia măsuri în CSAT cum dorea dânsul”, a mai spus Daniel Savu. 

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Elena Udrea a declarat că l-a informat şi pe fostul preşedinte Traian Băsescu despre faptul că şeful interimar al SRI, generalul Florian Coldea, i-ar fi cerut lui Dorin Cocoş să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru televiziunea acestuia din urmă.

Ieri, fostul preşedinte a reacţionat. Traian Băsescu a declarat că Elena Udrea i-a spus aceleaşi lucruri pe care le-a susţinut în presă despre generalul Coldea, înainte de a le face publice.

„Elena Udrea mi-a spus. În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor”, a declarat fostul preşedinte al României.