Klaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României, în şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Noul preşedinte al României a declarat, în discursul rostit în faţa Parlamentului, că este sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii i-au acordat-o alegându-l preşedinte şi a asigurat că va fi preşedintele tuturor românilor.

"Stau aici, în faţa dumneavoastră, conştient de miza acestui moment (...) Sunt profund mişcat de dragostea de ţară care a stat în spatele particiării la vot. Vă mulţumesc vouă, tutoror concetăţenilor, pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României.

Se vorbeşte în acest zile despre aşteptări mari, speranţe pe care românii le pun în viitor (...) După valul de entuziasm încep să îşi facă loc îndoielile, "dar dacă aşteptările mari duc la dezamăgiri". Eu le spun tuturor că aşteptările mari pot duce la realizări mari.

Momentul în care clasa politică se ridică la nivelul aşteptărilor nu poate întârzia mult. Nu frica de dezamăgire trebuie să îi ridice pe oamenii politici, pentru că aşteptările oamenilor vor da naştere la o altfel de clasă politică.

Vreau o Românie în care calmul, aprecierea valorii să devină reperele normalităţii. România nu are voie să rămână ţara proiectele începute şi niciodată terminate. România nu poate să rămână ţara aşteptărilor mari şi rezultatelor mici.

Trebuie să ne apucăm de treabă! Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte şi nici de la sine. Teama de schimbare şi teama de nou, care sunt mai profunde în interiorul sistemului, nu trebuie neglijate.", a spu Klaus Iohannis în primul discurs în calitate de preşedinte al României