Călin Popescu Tăriceanu a discutat cu premierul Victor Ponta despre eventuala intrare la guvernare a formaţiunii politice pe care o conduce. La schimb, Tăriceanu ar fi cerut patru portofolii în viitorul Guvern. Printre numele vehiculate că ar putea prelua şefia ministerelor ce vor reveni PLR se numără foşti miniştri liberali care au mai făcut parte din Guvernul Ponta.

Ministerul Finanţelor ar urma să fie condus de Daniel Chiţoiu, în vreme ce Andrei Gerea s-ar afla în cărţi pentru a prelua fie ministerul Economiei, fie cel al Transporturilor iar Daniel Barbu ar putea reveni la ministerul Culturii.

Daniel Chiţoiu a fost de două ori membru al Guvernului condus de Victor Ponta. Prima dată în mai 2012, ca ministru al Economiei. Atunci, una dintre cele mai importante decizii luate în mandatul său a fost intrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica. După alegerile parlamentare din decembrie 2012, Daniel Chiţoiu a ajuns din nou în Guvern, ca ministru al Finanţelor. În mandatul său a fost luată măsura de reducere a Taxei pe Valoare Adăugată de la 24 la 9 la sută, pentru produsele de panificaţie. Problemele în justiţie au început pentru Daniel Chiţoiu la începutul acestui an. Procurorii DNA au cerut aprobarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat în dosarul Carpatica Asig, în care şi soţia sa, Laura Chiţoiu, este urmărită penal. Anchetatorii spun că Daniel Chiţoiu a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a favoriza interesele societăţii de asigurări. Camera Deputaţilor a respins, prin vot secret, cererea de ridicare a imunităţii.

Şi Andrei Gerea a făcut parte din Guvernul Ponta. A stat sub patru luni la şefia Ministerului Economiei şi n-a apucat, practic, să facă nimic. Mai mult, în ziua în care liberalii au decis să-l schimbe, el se afla în mijlocul disponibilizaţilor de la Arpechim unde le făcea promisiuni.

Un alt minister pe care Călin Popescu Tăriceanu şi l-ar dori pentru parlamentarii stânşi în jurul său este cel al Culturii. Un nume vehiculat pentru preluarea portofoliului este cel al lui Daniel Barbu, care s-a mai aflat în acest fotoliu în urmă cu un an, tot în guvernul Ponta, dar ca reprezentant al PNL. Între timp, Daniel Barbu a demisionat din Guvern, la cererea lui Crin Anonescu, după ce s-a plâns că bolnavii de SIDA primesc prea multi bani.