Biroul Electoral pentru Străinătate reaminteşte românilor din diaspora că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare (21:00), pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.

Într-un comunicat de presă, BES precizează că în sala de vot se pot afla "doar un număr de alegători egal cu numărul cabinelor de vot" şi că, în afară de membrii biroului electoral al secţiilor de votare, de candidaţi şi de persoanele acreditate, "nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare".

De asemenea, Biroul Electoral pentru Străinătate subliniază că, potrivit art. 46 din Legea nr. 370/2004 şi precizărilor BEC din 11 noiembrie, "la ora închiderii secţiei de votare, ora locală 21:00, alegătorii care se află în sala de vot pot să-şi exercite dreptul de vot, iar prin sală de vot se înţelege doar încăperea unde se află cabinele de vot".

În ceea ce priveşte procedura de înlocuire a reprezentanţilor formaţiunilor politice în birourile electorale, BES informează că aceştia pot fi înlocuiţi la cererea celor care i-au propus. În cazul în care reprezentaţii formaţiunilor politice absentează de la lucrările biroului electoral, inclusiv în ziua votării, nu se poate proceda la înlocuirea acestora cu persoane din lista întocmită de Ministerul Afacerilor Externe.

În condiţiile în care există sesizări de la preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate potrivit cărora anumiţi membri ai birourilor, propuşi de partide, au anunţat că nu vor mai participa la lucrările secţiilor de votare în turul al II-lea al alegerilor, BES adresează "un apel ferm tuturor membrilor desemnaţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate să participe la operaţiunile electorale".

Totodată, BES face apel şi la partide să facă toate demersurile necesare "pentru a asigura prezenţa reprezentanţilor desemnaţi în birourile electorale", întrucât "buna desfăşurare a procesului de vot depinde inclusiv de prezenţa tuturor membrilor în cadrul biroului".

Conform comunicatului, în vederea fluidizării procesului electoral în turul II, birourile electorale ale secţiilor din diaspora au fost completate cu persoane din lista MAE.

Astfel, în toate secţiile din Europa şi America de Nord unde au fost înregistraţi mai mult de 100 de alegători în primul tur şi în secţiile de pe celelalte continente unde s-au înregistrat mai mult de 500 de alegători birourile au în componenţă 7 persoane, numărul maxim, potrivit legii.

BES mai precizează că s-a luat măsura majorării numărului de ştampile cu menţiunea "VOTAT" distribuite secţiilor din străinătate şi că s-a solicitat mărirea numărului cabinelor de vot.