România este republică semiprezidenţială. Deci, şefului statului are un rol important. El reprezintă, alături de Guvern, puterea executivă. Preşedintele este garantul funcţionării corecte a instituţiilor statului, este comandantul suprem al Armatei şi reprezintă România pe plan extern.

Articolul 80 din Constituţie stabileşte principalul rol a preşedintelui. Reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. Şeful statului are rolul de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Art. 80

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Una dintre cele mai importante atribuţii ale preşedintelui este desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier şi numirea membrilor Guvernului. Învestirea acestora se face în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Tot aici preşedintele acordă decoraţii şi are întâlniri anuale cu ambasadorii, în virtutea atribuţiilor sale privind politica externă a statului.

- desemnează candidatul pentru funcţia de premier

- numeşte Guvernul

- acordă decoraţii, titluri de onoare şi grade de mareşal, de general şi de amiral

 Relaţia sa cu Guvernul nu se opreşte la numirea Executivului. Şefului statului poate participa la şedinţele de Guvern, pe care le prezidează când este prezent. De asemenea îi poate chema pe premier şi pe miniştri la consultări, la Palatul Cotroceni. Astfel de întâlniri au loc în Salonul Ambasadorilor. Tot aici, şeful statului se întâlneşte şi cu delegaţii străine, de exemplu, aici au avut loc toate discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

- poate participa la şedinţele de Guvern, pe care le prezidează

- poate chema la consultări Guvernul

- poartă negocieri în numele statului român

Şeful statului are atribuţii importante şi pe plan extern. Încheie tratate internaţionale în numele statului român, acreditează ambasadorii români în alte ţări şi pe cei ai altor state veniţi în România. Tot preşedintele reprezintă România pe plan extern, la întâlniri cu oficialii străini şi cu organisme internaţionale. Concret, preşedintele participă, printre altele, la Summit-urile NATO sau la Consiliile Europene. Tot în Salonul Albastru, şeful statului are întâlniri tete-a-tete cu alţi preşedinţi.

- reprezintă statul român pe plan extern

- încheie tratate internaţionale

- participă la Summit-ul NATO şi la reuniunile Consiliului European

- are întâlniri cu şefii altor state

Şeful statului este comandantul armatei şi conduce şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, şeful sattului poate acorda graţieri individuale.

- este comandantul suprem al Armatei

- conduce şedinţele CSAT

- acordă graţieri individuale

Preşedintele are atribuţii şi în relaţia cu Parlamentul. Poate cere să vină în faţa aleşilor pentru a prezenta mesaje de interes pentru ţară. Tot şeful statului este cel care cere dizolvarea Legislativului, dacă acesta din urmă respinge de două ori Guvernul propus. La rândul său, Parlamentul poate vota suspendarea şefului statului, dacă a încălcat Constituţia. O altă atribuţie a preşedintelui este şi iniţierea referendumurilor pe teme de interes naţional.

- se adresează Parlamentului cu mesaje privind problemele politice naţionale

- poate dizolva Parlamentul

- poate iniţia referendum pe teme de interes naţional