Alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie vor stabili cine va fi viitorul preşedinte al României. 14 candidaţi şi-au depus candidaturile la Biroul Electoral Central până la data limită prevăzută de lege, respectiv 23 septembrie, ora 24.00.

Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) are 42 de ani şi candidează pentru prima dată la presedinţie. Este liderul PSD, iar în prezent ocupă funcţia de premier a României. Este legat de Prahova prin casa pe care soţia sa Daciana Sîrbu o deţine la Cornu

Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) are 55 de ani. A fost primarul Sibiului din anul 2000 şi candidează la funcţia supremă în stat după ce fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a renunţat la candidatură.

Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară) are 41 de ani, fiind cel mai tânăr candidat la Preşedinţie. A fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în cabinetul condus de Emil Boc, numele său fiind legat de scandalul legat de Gala Bute. A demisionat din PDL după alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al partidului şi a devenit lider PMP.

Monica Luisa Macovei are 55 de ani şi candidează independent. A fost ministru al Justiţiei şi a demisionat din PDL pentru a candida la alegerile prezidenţiale. Este o apărătoare a justiţiei, fiind supranimită "Creatoarea DNA"

Călin Popescu Tăriceanu are 62 de ani şi a fost premier al României. Este primul premier de după Revoluţie care a avut un mandat complet, de patru ani. În prezent este preşedintele Senatului, iar la funcţia supremă în stat candidează independent fiind susţinut de PLR

Teodor Meleşcanu are 73 de ani şi a fost director al Serviciului de Informaţii Externe. Fost ministru de Externe, Meleşcanu candidează ca independent la funcţia de preşedinte. Meleşcanu a fost, în mandatul trecut, senator de Prahova, dar a renunţat la Parlament în favoarea SIE

Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu) are 46 de ani, este ziarist, prezentator, fondator al televiziunilor OTV şi DDTV. În 2010 a format Partidul Poporului.

Kelemen Hunor (UDMR) are 47 de ani, este liderul UDMR şi a fost ministru al Culturii şi vicepremier în cabinetul condus de Victor Ponta.

Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania) are 46 de ani. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles.

Corneliu Vadim Tudor (PRM) are 65 de ani şi candidează pentru a cincea oară la alegerile prezidenţiale. În anul 2000 a ajuns în turul doi al scrutinului şi a pierdut în faţa lui Ion Iliescu. Fratele lui Vadim, Marcu Tudor a fost două mandate senator PRM de Prahova.

Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă) are 59 de ani este om de afaceri. A candidat la alegerile parlamentare pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007 şi în 2009 a candidat la Preşedinţia României.

William Brânză (Partidul Ecologist Român) are 42 de ani şi este deputat. Brânză a fost deputat PDL de diaspora, în mandatul trecut şi este prahovean.

Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) este de profesie avocat şi este liderul partidului Prodemo. Numele său apare în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media. Amariţei este acuzat că, alături de Maricel Păcuraru şi Sorin Ionuţ Barbu, a antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea. Amariţei este un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu.

Gheorghe Funar are 65 de ani şi candidează independent la funcţia de preşedinte. A fost primar al oraşului Cluj-Napoca şi secretar general al Partidului România Mare.

FOTO: RomâniaTv.net