Europarlamentarul Laurenţiu Rebega susţine prezentarea amendamentului în sesiunea plenară de la Strasbourg (20/24 octombrie 2014) prin care se solicită crearea unui fond specific de 250 de milioane de euro, pentru anul 2015, cu scopul de a regândi  modelul de business din sectorul zahărului. Acest fond va putea să atenueze impactul social şi de mediu din sectorul zahărului, creat de decizia de a elimina cotele de zahăr începând cu anul 2017.  

În cadrul reformei PAC din 2013, eliminarea sistemului actual de cote de producţie de zahăr va începe la data de 30 septembrie 2017 (conform Reg UE 1308/2013 din 17 decembrie 2013). Această eliminare a cotelor va afecta cele 106 fabrici de prelucrare a sfeclei de zahăr din punct de vedere economic.

            Actualul context al preţurilor demonstrează că acestea au scăzut drastic, cu 30% faţă de anul trecut, ceea ce pune în pericol viabilitatea întregului lanţ de sfeclă de zahăr. Un studiu recent realizat de către Comisia Europeană ”Perspectivele pentru pieţele şi veniturile agricole în UE-2013-2023” arată că preţurile la zahăr în UE ar putea scădea până la 408 € / t atunci când piaţa va fi complet liberalizată. Această scădere de preţ va avea un efect direct asupra locurilor de muncă din UE. De aceea, este absolut necesar să susţinem acest sector care furnizează mai mult de 180 000 de locuri de muncă (direct sau indirect legate de acest sector) în Europa, în special în cele 18 State Membre care produc zahăr.

            Trebuie să reamintim că eliminarea sistemului de cote a fost anticipată cu trei ani, spre deosebire de propunerea iniţială a Parlamentului European în cadrul negocierilor reformei PAC 2013 (Parlamentul European ceruse ca eliminarea sistemului de cote pentru acest sector sa fie în anul 2020). Acest lucru a redus perioada de timp pe care producătorii de zahăr o aveau la dispoziţie pentru a se adapta la noul context şi, în acelaşi timp, a majorat riscul unor consecinţe socio-economice grave, atât pentru sectorul agricol, cât şi pentru cel industrial.

SURSA: comunicat de presă Laurenţiu Rebega