Astăzi este ultima zi în care primarii şi consilierii judeţeni pot schimba partidul din care fac parte, în baza ordonanţei care a dat liber la migraţia aleşilor, fără să-şi piardă mandatul.

Până în acest moment nu există o centralizare exactă privind numărul aleşilor care au schimbat tabăra, însă partidele care au adunat cei mai mulţi primari şi consilieri sunt PSD şi UNPR.
Primarii şi consilierii mai au la dispoziţie o zi, din cele 45, pentru a schimba tabăra politică fără să-şi piardă mandatul.

 Printre cei care au optat pentru un alt partid se află primarul Tiberiu Iacob Ridzi, de la Petroşani, care a trecut de la PDL la UNPR. Şi primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a optat pentru PNL, în detrimentul conservatorilor. Un alt oraş important în care primarul şi-a schimbat culoarea politică este Galaţiul, acolo unde Marius Stan a trecut de la PNL la UNPR.

Şi la nivel de preşedinţi de consilii judeţene s-au făcut unele modificări, astfel preşedintele consiliului judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu a trecut de la PNL la PSD, iar la Satu Mare, şeful consiliului judeţean, Adrian Ştef a ieşit din barca PNL pentru a se alătura Partidului Liberal Reformator.

 La nivel judeţean, cele mai multe mutări au avut loc în judeţul Iaşi, unde surse vorbesc despre aproximativ 26 de edili care au schimbat tabăra politică. Pe locul doi se afl judeţul Prahova, acolo unde 20 de primari de oraşe şi comune au schimbat formaţiunea politică, majoritatea optând pentru PSD.

 Şi în judeţul Argeş, 15 primari au trecut la PSD, în timp ce în judeţul Olt, 14 primari au fost cooptaţi de social democraţi care deţin în acest moment 101 primari din cei 112 pe care îi are judeţul.

În Prahova, PSD a primit 13 noi primari (printre cei înscrişi în PSD sunt edilii de la Băicoi, Păcureţi,Colceag,Azuga,Slănic,Tomşani, Cosminele, etc). Cel mai răsunător transfer l-a reuşit UNPR Prahova, prin înregimentarea lui Eugen David, edilul comunei Floreşti, primarul care câştigă întotdeauna alegerile din primul tur, cu peste 85% din voturi.

Cel mai mare perdant al alegerilor este PNL care a pierdut aproape toţi primarii. La PNL au mai rămas Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, şi Marian Măchiţescu, edilul de la Urlaţi.