Fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, că Traian Băsescu este primul preşedinte de după Revoluţie care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi, el susţinând că prin declaraţiile de luni seară şeful statului a încălcat legea.

Traian Băsescu este primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut aseară”, a spus Meleşcanu.

El a susţinut că răspunsul pe care i l-a trimis preşedintelui la o astfel de solicitare a fost în numele Serviciului, respectiv ce prevede legea.

Meleşcanu a spus că este vorba de Legea 1/1998, susţinând că prin declaraţiile făcute luni seară preşedintele a încâlcat prevederile acesteia. Este vorba despre prevederea care stabileşte că ”sursele de informaţii, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare”.

Teodor Meleşcanu a refuzat să confirme sau să infirme afirmaţiile preşedintelui, care a susţinut că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001. ”Eu nu acopăr şi nu descopăr pe nimeni”, a mai afirmat fostul director al SIE.

Fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu a fost la sediul Serviciului, dorind o întâlnire cu toată conducerea operativă, în care a cerut să aibă acces la toate informaţiile, răspunsul fiind că nu are tot ce e necesar pentru preşedintele, dar nu şi sursele.

Meleşcanu a spus că, la respectiva întâlnire, preşedintele Băsescu ”şi-a exprimat şi argumentat decizia că trebuie să aibă acces la toate informaţiile”.

El a precizat că răspunsul conducerii SIE a fost că preşedintele are acces la toate informaţiile care îi servesc în activitatea de şef al statului, dar nu şi la surse sau orice altceva ce ţine de ”bucătăria internă”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională"."Sunt profund dezamăgit despre modul cum peşedintele îşi încheie mandatul. Serviciile de informaţii au slujit în permanenţă interesele României, este ilegal şi imoral să fie târâte într-un scandal electoral", a mai spus Meleşcanu.