Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a pierdut, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti procesul în care a contestat calitatea de membru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu.

Astfel, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererea Agenţiei Naţionale de Integritate de anulare a hotărârii Biroului Electoral Central (BEC) privind atribuirea mandatului de europarlamentar lui Mircea Diaconu. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). De asemenea, instanţa a respins ca inadmisibilă cererea ANI de anulare a procesului verbal al Biroului Electoral Central din 29 mai privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai.

"Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a pârâtului BEC şi respinge în consecinţă acţiunea formulată în contradictoriu cu acest pârât. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, a lipsei de interes a acţiunii, precum şi a lipsei de obiect. Respinge ca inadmisibilă acţiunea în ceea ce priveşte cererea de anulare parţială a procesului-verbal al BEC din 29.05.2014 privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European 25 mai 2014. Respinge în rest, acţiunea reclamantei, astfel cum a fost completată, ca neîntemeiată", se arată în decizia instanţei. Decizia de vineri a magistraţilor nu este definitivă şi poate fi contestată. Inspectorii ANI susţineau că fostul liberal nu are voie să ocupe funcţia de europarlamentar şi nici o altă funcţie publică până în 2015, după ce a fost declarat incompatibil de magistraţii Curţii Supreme în 2012.

Potrivit legii, Parlamentul European nu poate invalida mandatul lui Mircea Diaconu, în lipsa unei hotărâri a instanţei româneşti. În iunie, Agenţia Naţională de Integritate a contestat la Curtea de Apel Bucureşti calitatea de membru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu, sesizând şi legislativul european că fostul senator a fost în incompatibilitate.