Corina Creţu, comisarul desemnat pentru Politică Regională, este audiată miercuri în comisia REGI din Parlamentul European, actualul europarlamentar urmând să răspundă la întrebările colegilor săi timp de trei ore. Votul în plen este programat pe data de 22 octombrie.

La începutul audierilor, Corina Creţu va avea o intervenţie, de cel mult 15 minute, în care îşi va prezenta priorităţile.

După această intervenţie vor urma aproximativ 47 de întrebări din partea membrilor Comisiei REGI a Parlamentului European. La final, Corina Creţu mai are la dispoziţie 5 minute pentru concluzii.

Înainte de audierea de miercuri, comisarul desemnat pentru Politică Regională a răspuns la întrebările scrise ale eurodeputaţilor, asigurându-i că va evita orice situaţie care să-i pună la îndoială independenţa sau imparţialitatea, dând totodată asigurări că va transpune în practică obiectivele politicii de coeziune.

Europarlamentarii au trimis tuturor celor 28 de comisari desemnaţi un set de întrebări, la care aceştia au răspuns în scris până vineri. Unele întrebări au fost comune pentru cei 28, vizând competenţele generale, angajamentul european şi independenţa personală sau colaborarea dintre Comisie şi Parlament, în timp ce altele s-au referit la chestiuni specifice fiecărui portofoliu, potrivit întrebărilor şi răspunsurilor publicate, luni, pe site-ul PE.

În ceea ce priveşte competenţele generale şi motivaţia, Corina Creţu a precizat că în ultimii 14 ani s-a ocupat de chestiuni europene, iar această experienţă a ajutat-o să dobândească "o bună cunoaştere" a instituţiilor europene şi a metodelor lor de lucru.

"În calitate de economist şi datorită experienţei mele politice atât în ţara mea, cât şi în Parlamentul European sunt convinsă că Politica Regională a UE este un instrument puternic pentru crearea de creştere economică, locuri de muncă şi pentru promovarea integrării grupurilor dezavantajate, în special, dar nu numai, în regiunile cele mai puţin dezvoltate", se arată în răspunsul europarlamentarului român.

Corina Creţu le-a transmis actualilor colegi europarlamentari că va acţiona în direcţia implementării agendei strategice a Comisiei Juncker, astfel încât fondurile Politicii de Coeziune să aibă "o contribuţie substanţială" la crearea de locuri de muncă, investiţii şi creştere economică.

Rezultatul evaluării va fi dat în maximum 24 de ore.

Dacă va primi un răspuns favorabil, reprezentanta României va gestiona un portofoliu important, cu un buget de peste 350 de miliarde de euro. Din aceşti bani vor fi finanţate şi programele implementate în ţara noastră.

VIDEO http://europa.eu/!xJ97xU