Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL, a acordat un amplu interviu publicaţiei stiripesurse.ro, acceptând să vorbească atât despre relaţia cu Crin Antonescu, cât şi despre prezentul PNL.

Quintus a fost unul dintre cei mai importanţi sfătuitori ai lui Crin Antonescu, dar relaţia dintre cei doi politicieni s-a schimbat considerabil. Acum, Antonescu nici măcar nu îi mai răspunde seniorului la telefon. Extrem de interesant este faptul că Antonescu a răcit relaţiile cu Quintus chiar înainte ca Iohannis să-l trădeze şi să preia şefia PNL. 

Nici Klaus Iohannis, actualul lider al PNL, nu a scăpat de criticile seniorului, care a criticat evenimentul de lansare din Piaţa Victoriei susţinând că nu a avut rost şi că s-au cheltuit prea mulţi bani.  Publicăm integral interviul acordat pentru stiripesurse.ro

R. Cum aţi văzut lansarea lui Klaus Iohannis? 

Quintus: Starea sănătăţii mele nu mi-a permis să fac efortul de ieri, o să-l fac pe cel de mâine, la lansarea programului politic. Acolo e mult mai important!

Din câte am văzut, mi s-a părut în orice caz mai potolită, dar dacă ar fi fost după mine eu nu făceam o asemenea întâlnire. Dar, fiecare cu timpul lui.

Nu ştiu la ce foloseşte. Decât să cari pe nişte oameni din diverse părţi ale ţării, să se obosească şi să audă că spune acelaşi lucru, pe care îl spune în toate părţile. Important este ce se întâmplă mâine, la lansarea programului. Asta da! Dar ca să vorbeşti oamenilor, au venit oameni acolo, şi nu numai la noi, aşa e la toţi. Ce a fost acolo pe stadion votează cu Ponta, ce a venit aici votează cu noi. Ponta, doar aşa, să-l mai încurajezi. Dar, nu ştiu, mi se pare că din punct de vedere propagandistic asemenea treabă mare efect nu are.
 
R. Iohannis a vorbit, chiar şi la lansare, de pe prompter. Cum vi se pare? 
 
Quintus: Domnul Iohannis nu a fost şi nu este avocat. Din ăştia, jurişti, care trăncănesc foarte mult. Eu apreciez foarte mult modul în care se exprimă el: sintetic, scurt, direct. Vorba aceea: un om, o vorbă. Mie îmi place foarte mult. Eu aşa am făcut profesia şi să ştiţi că nu am pierdut procese pentru că am vorbit puţin.
 
R. Atât de tare s-au degradat relaţiile dintre Antonescu şi Iohannis? Nici măcar nu a fost invitat la lansare. 
 
Quintus: După câte ştiu, şi mai ştiu câte ceva din partidul nostru, a fost invitat. Câteva personalităţi din partid, printre care să zic că mă număr şi eu, am primit invitaţii personale, nu prin mesaje la telefon.
 
R. De ce a refuzat Crin Antonescu să vină?
 
Quintus: Nu ştiu de ce a refuzat Crin Antonescu să vină, am fost întrebat de multe ori, dar cred că cel mai bine ar fi să-l întrebaţi pe el.
Cu Crin Antonescu am avut relaţii foarte bune şi cât am fost eu preşedinte şi el era sub mine şi după ce eu n-am mai fost preşedinte şi eram eu sub el. Am avut o relaţie foarte bună, până la un moment dat, dar înainte de producerea momentului Iohannis. Ceva s-a întâmplat cu omul ăsta! Nu ştiu ce, dar pe urmă nici nu mi-a mai răspuns la telefon. Atât mi-a răspuns, acum câteva zile când a fost ziua lui de naştere, atunci a răspuns cu bunăvoinţă, cu pritenie, mă rog. Relaţia dintre noi s-a schimbat. În el se produce o schimbare pe care nu o înţeleg. Nu eu l-am adus pe Iohannis, mie îmi pare bine că a venit Iohannis şi e o nădejde, dacă, Doamne fereşte, nu câştigă Cotroceniul, dar ce şi-a închipuit că-l aduce pe Iohannis şi rămâne cu toate funcţiile lui? El şi-a pregătit, pur şi simplu, scaunul de la Cotroceni şi să lase pe cineva în loc. Din păcate, scaunul ăsta s-a pierdut, după părerea mea, după ruptura USL.
Nu cred să fi fost chiar aşa de necinstit Ponta ca în ultimul moment să spună: domnule, candidez eu şi dumneata vei fi prim-ministru. Nu cred! Dar el s-a temut de lucrul acesta.
 
R. Nu i se poate arunca doar lui Crin Antonescu în cârcă ruperea USL.  A fost o decizie luată de tot partidul, nu?
 
Quintus: Fără îndoială, dar eu ştiu că am fost o vreme preşedinte al partidului şi ştiu cum puteam să transmit punctele mele de vedere. Noi românii, suntem români: dacă zice şefu, să trăiască şeful. Dar eu nu spun că numai el. Erau foarte nemulţumiţi oamenii în locale, în filialele noastre judeţene. Erau multe tensiuni între PSD-işti şi noi. Nu au fost câteva păreri care să spună: staţi aşa! Nu, a fost o decizie unanimă pentru că toată lumea şi-a dat seama că această construcţie nu mai rezistă. Şi miniştri noştri, toţi erau nemulţumiţi. Toţi erau lăsaţi, cum se spune, la coada vacii.
 
R. Uitaţi-vă ce miniştri aveaţi la momentul respectiv: Andrei Gerea, Daniel Chiţoiu şi Radu Stroe. Toţi au dezertat din PNL. 
 
Quintus: Toţi au fost supăraţi că au pierdut ministerele. De Gerea nici nu mai vorbesc! El a fost pus acolo pentru că judeţul lui nu avusese niciodată un demnitar.
 
SURSA: stiripesurse.ro