ACL va depune, miercuri, la Camera Deputaţilor proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, solicitând dezbaterea acestuia în procedură de urgenţă pentru a fi adoptat până la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a anunţat deputatul PNL Gabriel Andronache.

Potrivit iniţiatorilor, ACL speră ca prin acest proiect de lege să elimine posibilitatea de fraudă electorală şi să simplifice birocraţia, astfel încât să existe o prezenţă cât mai mare la vot a românilor din afara graniţelor ţării.

”Le solicităm colegilor din arcul guvernamental să susţină acest proiect de lege. Ştim că scopul PSD este de a fi cât mai puţini români care să voteze în străinătate, pentru că votul din străinătate nu-i avantajează pe reprezentanţii PSD”, a afirmat Andronache, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că prin acest proiect se instituie “un mecanism coerent de gestionare şi validare a voturilor exprimate prin corespondenţă, având în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie independentă, aflată sub controlul Parlamentului”.

Potrivit proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, exercitat de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării, iniţiat de ACL, “neîndeplinirea în termen a atribuţiilor care le revin de către autorităţile implicate în organizarea procedurii de vot prin corespondenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 2.000 lei şi 5.000 lei”.

Numărul secţiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie este 294, egal cu cel stabilit în 2009, faţă de precedentul scrutin prezidenţial fiind majorat, de la 13 la 21, numărul de secţii organizate în Republica Moldova.