PDL va sesiza Comisia de la Veneţia referitor la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL, precum şi la OUG prin care vicepremierul Liviu Dragnea vrea să legifereze "furtul politic al primarilor", a declarat prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.

Predoiu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că PSD şi aliaţii săi de guvernare pregătesc ”temeinic” furtul alegerilor prezidenţiale, prin manevre politice şi guvernamentale.

El a spus că în acest sens au fost derulaţi mai mulţi paşi şi că unii dintre aceşti paşi se referă la OUG anunţată deja de preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, prin care se intenţionează "furtul politic al primarilor", precum şi la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL.

"Pasul trei se referă la presiunile asupra primarilor PDL de a se înscrie în Asociaţia UNPR. Am semnale din ţară, de câteva săptămâni se fac presiuni politice asupra primarilor PDL pentru a se înscrie în Asociaţia UNPR, presiuni însoţite de promisuni de deblocare a fondurilor europene şi de abundenţă a fondurilor guvernamentale către circumscripţii. Pasul patru a fost anunţat de domnul Dragnea, o Ordonanţă care să legifereze furtul politic al primarilor", a spus Predoiu.

El a arătat că, în aceste condiţii, corectitudinea alegerilor prezidenţiale este pusă în pericol din cauza furtului primarilor, care echivalează cu furtul votului cetăţenilor.

Predoiu a spus că prin astfel de portiţe legislative create de Dragnea, primarii se vor înscrie în PSD, UNPR sau alte formaţiuni politice mai mici.

"Aceste presiuni politice sunt făcute de la vârful PSD şi a aliaţilor, iar doctor Ponta patronează aceste presiuni făcute în favoarea sa de sistemul pus în funcţiune de domnu;l Dragnea. Doctor Ponta patronează încercarea de furt politic a primarilor, iar domnul Dragnea e pe cale să dea o lovitură democraţiei. Încă de pe acum PSD şi aliaţii săi securizează, încearcă să securizeze cât mai multe voturi pentru doctor Ponta", a spus Predoiu.

El a arătat că PDL va sesiza Comisia de la Veneşia cu privire la presiunile asupra primarilor, inclusiv cu privire la OUG lui Dragena.

"Le cer public să nu adopte ordonanţa, nu o să fie uşor să treacă, nu o să fie uşor să o aplice, o spun pe baza cunoştinşelor juridice. Nu va ţine, domnule Dragnea", a spus Predoiu, care a menţionat că, dacă Ordonanţa va fi adopată de Guvern, PDL o va ataca la Avocatul Poporului şi ulterior, dacă va deveni lege, la Curtea Constituţională.

Predoiu a cerut, totodată, premierului Victor Ponta, vicepremierilor şi şefilor de partid din arcul guvernamental să înceteze subminarea democraţiei şi să asigure egalitatea de şanse în alegerile prezidenţiale.

Totodată, Predoiu a cerut şi serviciilor de informaţii ale statului să supravegheze aceste "manevre"şi să sesizeze organele în drept.

"Nu putem asista la subminarea democraţei din Palatul Victoria. Le garantez PSD şi aliaţilor săi că nu vom sta cu mâinile în sân şi vom opri prin mijloace legale, legitime, aceste manevre", a mai spus Predoiu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul.