Le Monde a creionat un portret al preşedintelui PNL, Klaus Iohanis, politician pe care cotidianul francez îl descrie drept “candidatul german venit din ţara lui Dracula”.

Le Monde scrie, sub semnătura corespondentului său la Bucureşti, Mirel Bran, că Iohannis, în vârstă de 55 de ani, este “simbolul succesului administrativ”.

“Primar din anul 2000, el a reuşit să transforme faţa oraşului Sibiu, cu o bogată minoritate germană din care face parte şi el”, scrie Le Monde.

“Asemenea oraşului, întreaga regiune a Transilvaniei a cunoscut o dezvoltare economică ce face Bucureştiul să pălească de invidie, conferindu-i astfel primarului Sibiului imaginea unui om care poate să schimbe peisajul politic în România”, mai spune publicaţia franceză.

Le Monde notează că prezidenţiabilul Alianţei Creştin Democrate este un sas de religie protestantă, fiind de confesiune luteran.
“Stramoşii mei au venit acum 850 de ani în Transilvania, s-au aşezat în zona Sibiului şi de atunci tot acolo trăim. Nu am niciun strămoş  care să fi venit din altă parte. Pentru ţara noastră, totuşi, 850 de ani e destul de mult, aşa că pot să spun că sunt de aici. Am documente scrise care atestă, de la 1500 încoace, că familia Iohannis a existat în zona Sibiului, mai exact în Cisnădie”, îl citează Le Monde pe Iohannis, care a vorbit la începutul lunii august despre originile sale.