ACL îi răspunde preşedintelui Băsescu pe tema reducerii CAS, arătând că şeful statului acuză "pe nedrept" PNL şi PDL de comportament electoral, în vreme ce el "îşi păstoreşte propriul partid în alegeri" şi că "este o dovadă de şi mai mare mare ipocrizie să ataci singurul front rămas în calea PSD".

Alianţa Creştin Liberală (ACL) a transmis vineri un comunicat de presă ca urmare a declaraţiilor publice de joi ale preşedintelui Traian Băsescu.

"Scăderea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator este o măsură care poate echilibra economia românească. Faptul că Victor Ponta nu are la această oră soluţii de compensare a acestei scăderi în colectare nu absolvă guvernul de responsabilitatea de a găsi surse de finanţare pentru a sprijini o măsură economică benefică pentru economia românească", menţionează sursa citată.

Liberalii şi democrat-liberalii afirmă că "este datoria guvernării să găsească soluţii pentru o mai bună gestiune a colectării veniturilor la bugetul de stat, după cum este datoria puterii aflată la guvernare de a reduce, prin organismele de reglementare şi control, exaziunea fiscală. Reamintim faptul că, în guvernarea Ponta, evaziunea a atins cote record în ultimii 10 ani".

"Domnul preşedinte Băsescu ne acuză pe nedrept că avem un comportament electoral, în vreme ce îşi păstoreşte propriul partid în alegeri şi exprimă public opţiuni de vot. Domnul preşedinte Băsescu atacă opoziţia pentru că propune o măsură care are drept principiu călăuzitor relaxarea fiscală, scăderea poverii fiscale a mediului privat din România. Atât PNL, cât şi PDL, astăzi membri ai aceleiaşi alianţe, au avut în propriile programe de guvernare măsura scăderii CAS. Preşedintele acuză, deci, consecvenţa în a propune României măsuri echivalente cotei unice care au produs efecte benefice în economia românească", se mai arată în comunicatul ACL.

Potrivit ACL, măsura scăderii CAS este una "benefică şi trebuie implementată, după cum şi eliminarea taxelor suplimentare poate relansa economia - taxa pe stâlp, acciza la combustibili, etc".

"Atât PNL, cât şi PDL au militat activ pentru eliminarea lor, în timp ce preşedintele Băsescu susţinea, cu numai câteva luni în urmă, că taxa pe stâlp este bună. Principiile economice fundamentale ale dreptei au fost întotdeauna relaxarea fiscală şi stimularea economică pentru o mai bună colectare. CAS realizează exact această relaxare. Chiar şi domnul preşedinte admite că suprataxarea a frânat economia României. Fiind, însă, implicat într-o competiţie electorală la care participă prin candidaţii partidului său, PMP, preşedintele probabil că a uitat. Este o dovadă de şi mai mare mare ipocrizie să ataci singurul front rămas în calea PSD şi să-l acuzi de populism electoral", se mai arată în comunicatul ACL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că "reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii" şi că, în mod egal, PSD, PNL şi PDL "îi mint pe români pentru a le lua voturile".

Parlamentarii ACL împreună cu parlamentari de la alte formaţiuni politice au depus semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, pe data de 18 august, respectiv pe 19 august pentru a se dezbate legea privind reducerea CAS.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că ACL a strâns câte o treime din numărul necesar de semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare, arătând că alături de parlamentarii ACL au semnat în acest sens şi parlamentari aparţinând PPDD, PMP, minorităţilor naţionale şi independenţilor.

"Anunţăm faptul că parlamentarii ACL împreună cu parlamentari din alte formaţiuni politice şi cu parlamentari independenţi am depus ieri semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Sesiunea extraordinară a Senatului se va desfăşura luni 18 august, sesiunea extraordinară a Camerei se va desfăşura marţi 19 august. La Senat am depus 58 de semnături, faţă de 56 de semnături necesare, adică minim o treime din numărul senatorilor. Subiectul convocării sesiunii extraordinare este dezbaterea legii reducerii cu cinci procente a CAS în urma cererii de reexaminare formulată de preşedinte. La Camera Deputaţilor o treime dintre deputaţi au semnat 136 de deputaţi faţă de 135 cât este necesar", a precizat Ludovic Orban.

Conform prevederilor constituţionale, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, iar convocarea Camerelor se face de preşedinţii acestora.