Referindu-se la arborele sau genealogic şi dorind să pună capăt afirmaţiilor răutăcioase ale social-democraţilor care îl „învinuiesc” de faptul că nu ar fi român, preşedintele PNL a declarat : „Strămoşii mei au venit acum 850 de ani în Transilvania, în zona Sibiului, şi de atunci tot acolo trăim. Pot să spun că sunt de aici. Am documente scrise care atestă că familia Iohannis a existat în zona Sibiului, în Cisnădie, documente cam de la 1500. Familia mea, indiferent cât mergem în urmă, a fost una de condiţie medie. nici bogaţi, nici lipiţi pământului“, a spus Iohannis, la Adevărul Live, precizând că în familia să este primul care are o căsătorie mixtă, soţia sa, Carmen, fiind româncă.

Întrebat dacă nu şi-a dorit să plece în Germania, Iohannis a spus că a avut posibilitatea, dar a preferat să rămână în România. ”În anii 70 s-a pus pentru prima dată problema, pentru etnicii germani, să plece în Germania. Eu eram în liceu şi majoritatea colegilor mei au plecat. Eu am făcut puţin notă discordantă şi am preferat să rămân (…) la începutul anilor 90, mulţi etnici germani au profitat de deschiderea graniţelor şi au plecat. Din nou, eu am preferat să rămân aici. Ca să nu lungesc povestea, n-am avut niciodată gândul de a pleca din România”, a spus Iohannis.

Începând cu 18 iunie 2000, Klaus Iohannis este primar al Sibiului, menţinându-şi această funcţie şi la alegerile care au urmat.  Sub angajamentul său, Sibiul a fost numit Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2007 (împreună cu oraşul Luxemburg).

Este senator de onoare al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

La 28 decembrie 2007 i-a fost conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler de către preşedintele Traian Băsescu.