Rusia a masat circa 20.000 de soldaţi în apropierea frontierei cu Ucraina şi ar putea folosi ca pretext pentru o intervenţie militară directă pe teritoriul acestei ţări situaţia umanitară ori nevoia unei misiuni de menţinere a păcii, a avertizat miercuri Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Agerpres. „Nu vom încerca să ghicim intenţiile Rusiei, dar putem vedea ce face ea pe teren, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Rusia a masat circa 20.000 de soldaţi pregătiţi de luptă la frontiera estică a Ucrainei“, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, avertizând că această dislocare de trupe a escaladat şi mai mult o situaţie deja periculoasă şi subminează eforturile diplomatice pentru soluţionarea conflictului.

Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată şi de posibilitatea ca Moscova să folosească pretextul unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii drept scuză pentru a interveni cu trupe în estul Ucrainei, a mai indicat purtătoarea de cuvânt a NATO.

Avertismentul Alianţei survine în timp ce armata rusă desfăşoară manevre de anvergură în apropierea graniţei cu Ucraina, această demonstraţie de forţă urmând să dureze toată săptămâna.

Anterior şi premierul polonez Donald Tusk a atenţionat că ultimele informaţii pe care le-a primit indică o creştere a riscului unei intervenţii militare directe a armatei ruse în Ucraina.

Armata rusă retrăsese la jumătatea lunii iunie cei circa 40.000 de soldaţi dislocaţi anterior în respectiva zonă în contextul escaladării tensiunilor separatiste din estul Ucrainei, efectivele rămase după această retragere, salutată atunci de oficialii NATO, fiind de sub o mie de soldaţi.

Conform unui ofiţer al NATO, ce s-a exprimat sub protecţia anonimatului, cei circa 20.000 de soldaţi ruşi ce au fost retrimişi între timp nu formează doar trupe de infanterie, în apropierea frontierei ucrainene staţionând în prezent şi unităţi ruse de tancuri, artilerie, de apărare antiaeriană, cât şi unităţi logistice, forţe speciale şi avioane de luptă.