Ministerul Rus al Apărării a trimis ordine de mobilizare a rezerviştilor în toate districtele militare ale ţării, potrivit televiziunii tvzvezda.ru. Operaţiunea se va desfăşura în perioada august – septembrie. Rezerviştii vor fi încadraţi în unităţi şi vor începe instrucţia şi acomodarea cu armamentul modern şi cu noul echipament care a intrat în dotarea armatei ruse în 2010. Antrenarea „veteranilor“ se va efectua în cadrul exerciţiilor „Vostok 2014“, organizate pentru instrucţia ofiţerilor şi subofiţerilor.

Rezerviştii mobilizaţi vor primi salariul standard, pot beneficia de premieri financiare pentru activităţile depuse şi vor avea posibilitatea accederii în ierarhia militară. Reprezentanţii ministerului au precizat că planul de mobilizare a rezerviştilor a fost schiţat încă din noiembrie 2013.

Acţiunea de mobilizare a rezerviştilor este privită cu îngrijorare de către statele occidentale, putând anunţa o posibilă escaladare a conflictului din estul Ucraina, conflict întreţinut de statul rus.