Magistraţii de la Curtea Constituţională au adoptat, joi, o decizie de interpretare prin care se arată că termenul "aceeaşi funcţie" din Legea nr. 176/2010 înseamnă de fapt "orice funcţie aleasă". De o interpretare eronată a legii care stabileşte interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoane care s-au aflat şi faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate s-au prevalat o serie de persoane aflate în stare de incompatibilitate, printre care şi Mircea Diaconu, pentru a ocoli rigorile prevederilor impuse de lege, susţin surse din CCR, citate de fostul senator Iulian Urban.

Amintim că Agenţia Naţională de Integritate a evaluat starea de incompatibilitate în care s-a aflat Diaconu, care a exercitat concomitent funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara". Printr-o sentinţă civilă pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, a fost respinsă contestaţia formulată de Diaconu, iar pe 19 iunie 2012 Curtea Supremă a respins recursul acestuia, astfel că sentinţa CAB a rămas definitivă şi irevocabilă.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins iniţial candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European, deoarece pe 26 martie ANI a informat BEC de starea de incompatibilitate în care se află Diaconu, neîndeplinind astfel condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European. ANI a declarat că o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar încălca principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.

Mircea Diaconu a contestat decizia BEC la Tribunalul Bucureşti, judecătorii hotărând că poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai. ANI a contestat decizia la CAB, însă magistraţii Curţii i-au dat dreptate lui Mircea Diaconu.

Actorul Mircea Diaconu a fost ales pe 25 mai în funcţia de europarlamentar din partea României, după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis că acesta poate candida. ANI s-a adresat pe 18 iunie Parlamentului European, solicitând ca mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu să nu fie validat, întrucât acesta se află în incompatibilitate.

Totodată, pe 11 iunie 2014, ANI a depus la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune în contencios administrativ prin care cere anularea deciziei Biroului Electoral Central (BEC) prin care i-a fost atribuit lui Mircea Diaconu un mandat de europarlamentar.

După care a venit decizia de joi a CCR, care a schimbat total datele problemei. După ce CCR îşi va motiva decizia, este de asteptat ca ANI să notifice din nou PE şi să solicite invalidarea mandatului acestuia.

Contactat de pesurse.ro, Diaconu a declarat: „În lege scrie funcţii publice virgulă cu excepţia celor eligibile. Aşa e în textul legii, aşa că rămâne cum e în lege. Ăsta e textul legii, aşa că rămâne aşa cum e în lege”. Cu alte cuvinte nu este prea dornic sa recunoasca decizia CCR prin care isi pierde mandatul de europarlamentar.

SURSA: