Parlamentul se va reuni, marţi, pentru a vota o declaraţie politică prin care se va cere demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că a propus adoptarea unei declaraţii politice privind necesitatea demisiei de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat fratele acestuia.

”De săptămâna trecută eu am subliniat faptul că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia de onoare şi mi-am exprimat şi părerea că, aşa cum îl ştiu, nu o va face. De aceea am făcut demersul de a reuni Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului şi comisia comună pentru activităţile SRI, în aşa fel încât să vedem mai multe lucruri în legătură cu acest subiect. (...) Cred că SRI ar trebui să ne dea date cu privire la faptul dacă a ştiut de situaţia fratelui preşedintelui Băsescu, de când a ştiut şi cât a ştiut şi, în acelaşi timp, dacă l-a informat pe preşedinte sau nu l-a informat”, a afirmat Tăriceanu.  În opinia sa, Parlamentul, ”ca for de dezbatere politică”, ar fi cel mai potrivit loc pentru a discuta despre cazul fratelui şefului statului.

Preşedintele Senatului a menţionat că a făcut o propunere de declaraţie politică din partea Senatului ”care să ceară în plenul lui demisia de onoare a preşedintelui”. Tăriceanu a precizat că va discuta şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru un demers similar.

”Cred că putem să spunem, cu părere de rău, că filmele făcute de interlopi contribuie mai mult la independenţa justiţiei decât a contribuit preşedintele, şi acest lucru este bineînţeles regretabil”, a mai afirmat preşedintele Senatului. El a menţionat că declaraţia propusă are o valoare de principiu, politică, şi nu una juridică.

Pe site-ul Senatului a fost postat un proiect de declaraţie care să fie supus votului în plenul acestei camere.
”Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai.

Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat.

Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare”, se arată în proiectul de declaraţie iniţiat de Tăriceanu.