După ce au preluat controlul oraşelor Tikrit şi Mosul, jihadiştii din gruparea „Statul Islamic în Irak şi Levant“ au ajuns în localitatea Jalawla, unde trupele de securitate şi-au abandonat posturile. Militanţii se îndreaptă acum spre capitala Bagdad, venind din trei regiuni. Companiile americane şi-au evacuat angajaţii. În oraşele pe care le-au cucerit, islamiştii au introdus legea islamică, Sharia.

Combatanţii din gruparea radicală sunită SIIL, care se află la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad, avansează spre capitala Irakului, aproape pustiit, cu magazinele închise. Profitând de lipsa de combativitate a forţelor irakiene, care şi-au abandonat posturile, mii de islamişti au preluat începând de marţi controlul asupra oraşului Mosul şi provinciei Ninive, din nord, asupra Tikrit şi a altor regiuni din provincia Salaheddine, precum şi asupra unor sectoare din provinciile Diyala, din est, şi Kirkuk, din nord. Islamiştii controlau încă din ianuarie oraşul Fallujah, aflat la 60 de kilometri vest de Bagdad. În faţa lipsei de reacţie a puterii de la Bagdad dominată de şiiţi şi a armatei de a stopa avansul islamiştilor, preşedintele american Barack Obama a declarat că echipa sa de securitate naţională analizează „toate opţiunile“, dar a exclus trimiterea trupelor pentru o intervenţie militară.
Aflat la putere din 2006, premierul Nuri al-Maliki, un şiit contestat de rebelii suniţi şi considerat drept un autocrat atât de criticii suniţi, cât şi şiiţi, le-a cerut triburilor să „înfiinţeze unităţi de voluntari“ pentru a ajuta forţele irakiene. Stabilitatea Guvernului condus de al-Maliki este însă ameninţată de diviziunile confesionale şi acuzaţiile lansate de minoritatea sunită, care s-a declarat în mai multe rânduri persecutată. De altfel, insurgenţii din gruparea SIIL au găsit o anumită susţinere în rândul populaţiei sunite din regiunile cucerite.