Forţele aeriene ale SUA au desfăşurat două bombardiere strategice B-2 cu capacitate nucleară, la o bază aeriană britanică, pentru exerciţii cu aliaţi din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a anunţat Pentagonul, potrivit Agerpres.

În contextul relaţiilor tensionate cu Rusia, ca urmare a acţiunilor acestei ţări în Ucraina, acest exerciţiu „pe termen scurt“ şi prevăzut de multă vreme, constituie „o nouă demonstraţie privind angajamentul SUA în faţa NATO“, a afirmat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului.

SUA şi-au multiplicat, în ultimele săptămâni, desfăşurările de mijloace militare, pentru a-şi asigura aliaţii est-europeni, îngrijoraţi de acţiunile Moscovei.

Cele două bombardiere B-2 Spirit au ajuns duminică la baza aeriană britanică Faiford, raliindu-se altor trei bombardiere strategice americane B-52, sosite la 4 iunie la această bază situată la vest de Londra.

Desfăşurarea preţioaselor bombardiere B-2 în străinătate este un eveniment rar, în condiţiile în care SUA doresc să păstreze secretul cu privire la aceste aparate, din care nu deţin decât 20 de exemplare.

În primăvara lui 2013, în plină criză cu Phenianul, un B-2 a survolat Coreea de Sud pentru un exerciţiu, fapt pe care Washingtonul a ţinut să-l aducă la cunoştinţa Coreii de Nord.

Amplasate la baza din Whiteman (Missouri, centrul SUA), bombardierele B-2 au fost concepute pentru a străpunge apărări aeriene puternice şi a lansa zeci de bombe de mare precizie, convenţionale sau nucleare.