Guvernul de la Beijing a ordonat, sâmbătă, evacuarea a peste 3.000 de cetăţeni chinezi din Vietnam în urma unui val de revolte iniţiate de rezidenţi împotriva companiilor chineze din regiune, relatează BBC.

Agenţia oficială de ştiri Xinhua informează că cel puţin doi cetăţeni chinezi au fost ucişi, iar alte 100 de persoane au fost rănite, în urma protestelor recente iniţiate de vietnamezi. În acest context, Beijingul a organizat mai multe zboruri charter pentru a ajuta cetăţenii chinezi să plece din Vietnam.

În ultimele zile, mii de vietnamezi au incendiat şi distrus fabrici chineze din ţara lor, denunţând în acest mod forajele petroliere pe care Beijingul le urmează să le facă într-o zonă a mării Chinei de Sud revendicată de Vietnam. Potrivit sursei citate, cel puţin 15 fabrici cu capital străin, conduse de oameni de afaceri din China, Taiwan şi Coreea de Sud, au fost incendiate de vietnamezi.

Sâmbătă, guvernul de la Hanoi a solicitat încetarea violenţelor din ţară, acestea fiind caracterizate drept „acte ilegale”. Cu toate acestea, câteva grupuri disidente au îndemnat oamenii să se adune din nou în marile oraşe duminică.

Autorităţile chineze şi-au arătat indignarea faţă de escaladarea tensiunilor şi au făcut apel către oficialii vietnamezi să ia măsuri dure faţă de protestatari.

„Suntem puternic nemulţumiţi de eşecul părţii vietnameze în încercarea de a combate violenţele”, a declarat şeful ordinii publice de la Beijing, Guo Shengkun.

Protestele au izbucnit după ce China a decis să îşi mute platforma petrolieră Haiyang Shiyou 981 în arhipelagul Paracel, din Marea Chinei de Sud, într-o zonă reclamată de Vietnam. Guvernul de la Beijing susţine că are dreptul la aproape toată marea Chinei de Sud, cunoscută pentru rezervele ei bogate de minerale şi hidrocarburi.

Recent, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat cele două ţări să dea dovadă de reţinere şi să îşi rezolve conflictele teritoriale într-un mod paşnic, conform tratatelor internaţionale.