Turcii s-au adunat din nou în Piaţa Takism, de această dată pentru a denunţă rolul Guvernului în accidentul minier de la Soma, în care au murit sute de oameni, informează Mediafax.
Postaţi în faţa a aproximativ 100 de poliţişti şi a două tunuri cu apă, în apropiere de Piaţa Taksim, un loc simbolic pentru protestatari, manifestanţi sfidează forţele de ordine strigând "Taksim va fi cimitirul fasciştilor", "AKP este responsabil de această catastrofă" sau "Asasinii".

Scenariul este deja bine cunoscut. La fiecare apel la o manifestaţie, Parcul Gezi este închis, zona limitrofă Pieţei Taksim este blocată pentru manifestanţi, iar la fiecare colţ de stradă sunt instalate baraje de poliţie.

În urmă cu un an, pornit ca o mobilizare împotriva unui proiect urbanistic vast care ameninţa Parcul Gezi, protestul s-a transformat într-o adevărată mişcare de contestare a Guvernului AKP, aflat la putere din 2002.

Confruntările între poliţişti şi manifestanţi s-au soldat cu opt morţi şi peste 8.000 de răniţi.

Ţara se confruntă de două zile cu cea mai mare catastrofă industrială din istoria sa, după moartea a aproape 300 de persoane în explozia care a avut loc la o mină de cărbune la Soma, la nord-est de Izmir.

Bilanţul, încă provizoriu, continuă să crească, iar populaţia cere deja socoteală Guvernului AKP - Partidul Justişiei şi Dezvoltării.