Un robot submarin american reia căutarea epavei avionului care efectua zborul MH370, dat dispărut în martie, vizând "orice obiect anormal, orice obiect metalic" în regiunea în care se crede că s-a prăbuşit avionul, a anunţat un oficial din cadrul Marinei americane, relatează AFP, citată de Mediafax.

Nava americană Ocean Shield, care transportă submarinul Bluefin-21, a revenit la Perth pentru a se alimenta cu carburant şi urma să ponească sâmbătă către zona căutărilor, la sute de kilometri de coastele de vest ale Australiei.
Bluefin-21 a fost propus de către americani să preia şatafeta căutărilor cu submarinul, după abandonarea, la sfârşitul lui aprilie, a căutărilor cu nave şi avioane.

El a fost utilizat, atunci, în locul în care un sonar hidrofon a reperat ultrasunete care ar fi provenit de la cutiile negre ale Boeingului, dar fără să poată să localizeze epava şi continuând căutările.

Avionul de tip Boeing 777, care asigura un zbor Malaysia Airline între Kuala Lumpur şi Beijing, a dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord, majoritatea chinezi.
Informaţii au început să apară treptat, după dispariţie, autorităţile ajungând la concluzia că avionul s-a îndreptat în direcţia opusă rutei şi s-a prăbuşit în Oceanul Indian.

Căutări submarine mai intense urmează să înceapă în săptămânile viitoare, imediat ce vor fi disponibile noi echipamente de explorare submarină mai sofisticate, după ce Australia - care conduce căutările, având în vedere că avionul pare că s-a prăbuşit în largul coastelor sale de vest -, Malaysia şi China au lansat licitaţii comune în acest sens.

Aceste echipamente urmează să permită coborârea până la 4.500 de metri.