Parlamentul Serbiei a învestit duminică noul Guvern conservator al premierului Aleksandar Vucici, ale cărui obiective principale sunt redresarea economiei şi apropierea de Uniunea Europeană (UE), informează AFP. Din cei 228 de deputaţi prezenţi, 198 au votat "pentru", 23 "împotrivă", iar şapte s-au abţinut.
"Misiunea noasră va fi să redresăm erorile guvernelor care ne-au precedat", a declarat Vucici în faţa aleşilor sârbi, potrivit Mediafax.

Marele câştigător al alegerilor legislative anticipate din 16 martie, Partidul sârb al Progresului (SNS) al lui Aleksandar Vucici domină noul Guvern, format din 19 membri, între care liderul socialist Iviţa Dacici, care va deţine portofoliul Afacerilor Externe, Lazar Krstici, care îşi păstrează postul de ministru de Finanţe, sau Duşan Vujovici, noul ministru al Economiei.

Vucici, un ultranaţionalist reconvertit în proeuropean în vârstă de 44 de ani, a anunţat că Guvernul său intenţionează să implenteze cât mai curând reforme în scopul de a redresa ţara, afectată de birocraţie şi corupţie.

Noul Guvern trebuie să ia măsuri pentru a reduce personalul angajat în sectorul public - 700.000 de funcţionari dintr-un total de 1.700.000 de angajaţi la nivel naţional -, pentru a crea noi locuri de muncă într-o ţară cu o rată a şomajului de 20,1% din populaţia activă, pentru a reduce deficitul şi pentru a atrage investiţii.
De asemenea, noul Guvern îşi propune să continue negocierile de aderare la UE, a dat asigurări Vucici.

Ameliorarea spectaculoasă a relaţiilor cu fosta provincie sârbă Kosovo, care şi-a autoproclamat independenţa în 2008, a fost recompensată de UE cu deschiderea în ianuarie a negocierilor de aderare cu Serbia, dar continuarea acestui proces va rămâne un criteriu de bază.
"Nu vom recunoaşte Kosvo, însă vom trăi în pace cu albanezii. Voi reprezenta în persoană interesele Serbiei în negocierile" cu Priştina, a declarat Vucici.

Noul premier va avea ocazia să discute luni, la Belgrad, cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.