Procurorul general al Curţii Penale Internaţionale (CPI) a deschis o anchetă preliminară asupra crimelor comise înainte şi în perioada destituirii preşedintelui Viktor Ianukovici, a anunţat vineri instanţa internaţională cu sediul la Haga.

Procurorul CPI, Fatou Bensouda, a decis deschiderea unei anchete preliminare asupra situaţiei din Ucraina pentru a stabili dacă (...) criteriile necesare deschiderii unei anchete (pe termen lung) sunt reunite, a precizat CPI într-un comunicat preluat de AFP.

Procurorul Fatou Bensouda „va examina probleme de jurisdicţie, de admisibilitate şi de interes al justiţiei“ pentru a decide dacă o anchetă completă este justificată, a menţionat Curtea de la Haga în comunicatul său.

„Dacă se va constata că există o bază suficientă care să justifice o anchetă, atunci procurorul va adresa o solicitare în acest sens judecătorilor CPI“, a explicat purtătorul de cuvânt al Curţii, Fadi El Abdallah, potrivit aceleiaşi agenţii.

AFP notează că Ucraina nu a ratificat Statutul de la Roma, actul fondator al CPI, dar a declarat că va accepta jurisdicţia Curţii de la Haga pentru anchetarea evenimentelor ce au avut loc în perioada 21 noiembrie 2013 — 22 februarie 2014 şi chiar a cerut o astfel de anchetă.