Unul dintre membrii fondatori ai trupei Mondial, Romeo Vanica, s-a stins din viaţă la vârsta de 69 de ani. Vanica a fost jurnalist, fiind angajat la postul Radio România Actualităţi între 1994- 2009, dar şi un valoros compozitor şi instrumentist, membru fondator al formaţiei "Mondial".

Printre cele mai cunoscute creaţii ale sale se numără "Romanţă fără ecou", "De va veni la tine vântul" sau "Primăvara", melodii îndrăgite de generaţii de ascultători şi difuzate la Radio România decenii la rând.

Mondial este o formaţie românească de muzică rock, înfiinţată în 1966 la Bucureşti. Se numără printre primele grupuri din ţară care fac trecerea de la muzica beat la direcţii mai elaborate ale rock-ului (psihedelic, hard rock, chiar progresiv într-o etapă mai târzie)

Formaţia Mondial a traversat două etape distincte de creaţie, succesul fiind atins la puţin timp după înfiinţare;după câţiva ani de succes răsunător în ţară, când se editează un număr de discuri şi în străinătate (1967-1971), a urmat o perioadă de penumbră instalată treptat, din 1972 până în 1979, stilul diversificându-se către noi direcţii, iar componenţa formaţiei devenind tot mai instabilă. În memoria publicului au rămas cel mai bine întipărite piesele din prima perioadă: Romanţă fără ecou (cunoscută şi prin primul ei vers, „Iubire, bibelou de porţelan"), Primăvara, Atît de fragedă).