Angajaţii de la CFR vor intra în grevă de avertisment, miercuri dimineaţă, astfel ca trenurile nu vor circula timp de două ore, între 7 şi 9.

„Protestul nu este organizat de sindicate. Va fi vorba despre o încetare voluntară a lucrului de către cei implicaţi în circulaţia trenurilor, pentru a trage semnale de alarmă actualilor şi foştilor guvernanţi legate de faptul că în ultimii cinci ani nu au primit niciun procent în plus la salarii. Negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eşuat. Noi i-am informat pe angajaţi că a eşuat negocierea. Miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la 17“, a spus Gheorghe Frăţică,  preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, pentru Mediafax.

Liderii sindicali declară că decizia opririi temporare a lucrului nu le aparţine, ci a fost luată de angajaţi.

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să ţină cont de solicitările salariaţilor.

Printre nemulţumirile sindicaliştilor se numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaţilor de a călători gratuit pe calea ferată şi de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfă.