CNA amendează România TV cu 20.000 de lei şi B1 TV, cu 10.000 de lei, pentru ”limbajul injurios” al realizatorilor Dragoş Pătraru şi Radu Banciu, relatează Mediafax.

Sancţiunile au fost propuse de Monica Gubernat, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Amenda de 20.000 de lei a fost aplicată România TV cu şase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu şi Cristina Trepcea), în timp ce "împotrivă" au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

În ceea ce priveşte B1 TV, amenda de 10.000 de lei a fost aplicată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu), în timp ce "împotrivă" au votat Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu şi Radu Călin Cristea.

În cazul România TV, amenda a fost aplicată pentru ediţiile din 27 ianuarie, 28 ianuarie, 31 ianuarie, 3 februarie, 7 februarie, 20 februarie, 24 februarie, 26 februarie, 27 februarie şi 28 februarie ale emisiunii "Starea Naţiei", în care Dragoş Pătraru a folosit un limbaj injurios (cuvinte precum "proastă", "rahat pe varză", "tâmpiţei" etc.).

B1 TV a fost amendată pentru ediţiile din 27 ianuarie, 3 februarie, 12 februarie, 14 februarie, 19 februarie şi 27 februarie ale emisiunii "Lumea lui Banciu", în care Radu Banciu a folosit un limbaj injurios ("nenorocit", "rahat", "cretin", "tâmpiţel" etc.).

În cazul celor două televiziuni, membrul CNA Narcisa Iorga a făcut propria sa propunere - România TV, amendă de 20.000 de lei (cu includerea emisiunilor în care Dragoş Pătraru s-a referit la realizatoarea de televiziune Sorina Matei) şi B1 TV, amendă de 10.000 de lei -, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus, în şedinţa de marţi, că emisiunile difuzate de televiziunile de ştiri, în intervalul orar 23.00 - 24.00, vor fi monitorizate de Consiliu pe toată durata anului.