Uniunea Europeană (UE) a adoptat sancţiuni împotriva a 21 de persoane considerate responsabile de anexarea Crimeei de către Rusia, scrie Mediafax.
Premierul separatist al Crimeei şi 13 oficiali ruşi, între care un amiral, fac parte din cele 21 de persoane sancţionate luni de Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Serghei Aksionov, ales pe 27 februarie în postul de "premier al Crimeei", este vizat de sancţiuni deoarece a "condus o campanie activă în favoarea organizării referendumului din 16 martie", precizează Jurnalul Oficial al UE.

Un alt lider separatist, Vladimir Konstantinov, este de asemenea vizat de sancţiuni pentru că "i-a îndemnat pe alegători să voteze în favoarea independenţei Crimeei", anunţă Jurnalul Oficial.

Alte persoane vizate de sancţiuni sunt comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră, Aleksandr Vitko, primarul Sevastopolului şi amiralul Denis Berezovski, comandantul Forţelor Navale ucrainene care a anunţat pe 2 martie că se supune ordinelor autorităţilor proruse din Crimeea.

În plus, UE a adoptat sancţiuni împotriva unor oficiali politici care nu fac parte din cadrul Guvernului rus şi nici din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin. Aceşti oficiali, între care Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Securitate şi Apărare a Consiliului Federaţiei Ruse, şi vicepreşedintele Dumei de Stat, Serghei Jelejniak, sunt vizaţi de sancţiuni deoarece "au adus sprijin public mobilizării de trupe ruse în Crimeea", potrivit Jurnalului Oficial.
În paralel, Statele Unite au adoptat sancţiuni împotriva a 11 persoane, între care preşedintele ucrainean înlăturat de la putere Viktor Ianukovici şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin.