Birourile de vot au fost închise duminică la ora 18.00 în Crimeea în cadrul referendumului organizat pentru a determina viitorul acestei republici autonome din Ucraina. Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, 93% din alegători au votat pentru anexarea la Rusia, potrivit Agerpres.

„93% dintre locuitorii Crimeii s-au pronunţat în favoarea alipirii la Rusia, 7% au votat în favoarea statutului de autonomie al Crimeii în cadrul Ucrainei“, conform acestui sondaj difuzat de autorităţile separatiste din Crimeea

Participarea la referendumul de duminică din republica autonomă ucraineană Crimeea a atins 73,4% la ora 18:00, potrivit datelor oficiale publicate de comisia electorală din peninsulă şi difuzate de agenţia de presă KrymInform, transmite Europa Press.

„Au votat 1.122.999 de personae“ până la ora 18, potrivit preşedintelui comisiei electorale locale, Mihail Malişev. „La Sevastopol, participarea a atins 83,5%“, a precizat acesta.

La ora 12:30 locală (10:30 GMT), între 45% şi 50% dintre locuitorii peninsulei ucrainene se prezentaseră deja la birourile de vot, în pofida ploii torenţiale din primele ore ale dimineţii, pentru a alege între integrarea în Federaţia Rusă şi o mai mare autonomie în cadrul Ucrainei.

Un milion şi jumătate de electori din peninsula ucraineană Crimeea au fost aşteptaţi duminică la urne să voteze asupra alipirii la Rusia, în cadrul unui referendum denunţat de întreaga lume, dar susţinut de Moscova, şi nu există niciun dubiu privind rezultatul scrutinului, relatează AFP.

La Sevastopol, drapele ruse au fost deja distribuite pe străzi, iar la Simferopol, anunţul luminos „Suntem în Rusia“ a fost proiectat pe o clădire oficială.

Rezultatele finale sunt aşteptate în cursul dimineţii de luni.