Militarii ucraineni sechestraţi de forţele ruseşti în propriile unităţi din Crimeea sunt la capătul răbdării. După ce miliţiile pro-ruse le-au interzis familiilor să le aducă alimente militarilor ucraineni şi le-au tăiat sursele de curent şi alimentare cu apă, militarii ucraineni sunt pe cale să cedeze nervos la capătul unor nesfârşite umilinţe.

Comandantul unei unităţi militare ucrainene din Belbek, în Crimeea, încercuită de forţele ruseşti, i-a sunat joi pe superiorii săi de la Kiev să ceară ordine precise şi a ameninţat că în caz contrar va deschide focul împotriva miliţiilor pro-ruse şi chiar a trupelor ruse, relatează AFP.

„Pentru a evita confruntări armate, vă cer să le spuneţi cât mai repede posibil comandanţilor ce trebuie să facă în caz de ameninţări la adresa vieţilor soldaţilor şi membrilor familiilor lor“, a declarat Iuli Mamciur într-o adresare video difuzată de televiziunea ucraineană. „Dacă nu luaţi nicio decizie, vom acţiona în conformitate cu statutul forţelor armate ucrainene, mergând până la deschiderea focului“, a avertizat el. „Ne dăm seama că nu vom putea rezista mult timp în faţa trupelor ruse superioare numeric, mai bine înarmate şi mai bine antrenate, dar suntem pregătiţi să ne îndeplinim datoria până la capăt“, a declarat el, subliniind că „ultimatumurile ruse devin din ce în ce mai dure“. Ministrul interimar al Apărării, Igor Teniuh, a vorbit cu Iuli Mamciur la telefon pentru a-l asigura că au fost luate „măsuri urgente“ pentru susţinerea militarilor din Crimeea, a anunţat ministerul într-un comunicat, fără a preciza natura acestor măsuri.

Acţiunea soldaţilor ucraineni ar reprezenta pretextul pentru ruşi de a lichida „pungile“ de rezistenţă ucraineană din peninsula crimeeană.