Populaţia peninsulei Crimeea, aflată sub ocupaţie rusească, va avea de ales dintre două opţiuni foarte asemănătoare, la referendumul ilegal de pe 16 martie: fie se alătură Rusiei, ori îşi declară independenţa şi aderă mai apoi la Federaţia Rusă, informează Kyiv Post.

Practic, alegerile sunt „da“ sau „da, mai târziu“. A vota „nu“, nu este o opţiune în aşa-numitul referendum organizat de autorităţile rusofile de la Simferopol, nerecunoscute de administraţia de la Kiev sau de puterile occidentale.

Lipsa de opţiuni, mascată sub aspectul voinţei populare, nu suprinde pe nimeni care este familiarizat cu modul în care au decurs de-a lungul timpului alegerile în lumea sovietică.
Parlamentul din Crimeea a prezentat recent buletinul de vot folosit pentru referendumul de săptămâna viitoare, care va avea loc într-o provincie ocupată de zeci de mii de soldaţi ruşi.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu, Oleksandr Turchinov a denunţat referendumul ca fiind ilegal şi neconstituţional, dar autorităţile pro-Kremlin care au preluat puterea în provincia Crimeea pe 27 februarie susţin că nu recunosc legitimitatea noului guvern de la Kiev şi vor organiza votul.
Pe buletinul de vot sunt expuse două întrebări care nu permit opţiunea unui răspuns negativ faţă de ceea ce se întâmplă acum în Crimeea. Nu există posibilitatea de a vota pentru menţinerea status-quo-ului regiunii.