"Nymphomaniac", controversatul film al regizorului danez Lars von Trier, a fost interzis în cinematografele din Turcia, generând un nou val de critici contra cenzurii din această ţară, a raportat marţi presa turcă.

"Filmul a fost interzis pe baza deciziei luate de comisia de evaluare din Ministerul Culturii", a precizat un membru al acestei instanţe, Yamaç Okur, scrie Mediafax.ro.

Cu toate acestea, Yamaç Okur s-a opus acestei interdicţii. "Filmul conţine scene explicite, dar ar fi trebuit să fie difuzat cu impunerea unei limite de vârstă", a adăugat el pentru cotidianul turc Milliyet.

Mai mulţi artişti turci de renume au denunţat decizia comisiei şi au deplâns această "nouă cenzură" a guvernului islamo-conservator al premierului Racep Tayyip Erdogan, aflat la putere din anul 2002.

"Condamn cu tărie interzicerea filmului «Nymphomaniac», în condiţiile în care există în Turcia o limită de vârstă" pentru accesul în cinematografe, a declarat cu indignare, pe Twitter, cineastul turc Nuri Bilge Ceylan, recompensat la Festivalul de la Cannes cu premiul pentru regie în 2008 ("Cele trei maimuţe") şi cu marele premiu al juriului în 2011 ("A fost odată în Anatolia").

Cel mai recent film al regizorului Lars von Trier, realizat în două părţi, care evocă viaţa unei femei nimfomane, ar fi trebuit să fie difuzat în cinematografele turce începând de la jumătatea lunii martie. România a decis să interzică "Nymphomaniac 2", care conţine scene de sex explicite, dar a anulat apoi această măsură.

Interdicţia decisă de autorităţile de la Ankara, implicate de la jumătatea lunii decembrie într-un scandal de corupţie fără precedent, a fost luată după votarea, luna trecută, a unei legi foarte controversate care întăreşte controlul statului asupra internetului. Această lege a fost denunţată şi considerată ca fiind liberticidă atât în Turcia, cât şi în străinătate.