După aproape doi ani de la publicarea în revista Nature a dovezilor plagiatului comis de Victor Ponta în teza de doctorat, ancheta penală în cazul premierului nu a fost finalizată definitiv. Curtea Supremă ar putea decide astăzi dacă premierul Ponta poate fi tras la răspundere pentru că a copiat mare parte din teza de doctorat. Parchetul general, condus de Tiberiu Niţu a închis în prima fază dosarul explicând ca nu poate măsura cantitativ cât a copiat Ponta în lucrarea de doctorat coordonată de Adrian Năstase în anii 2000.

Judecătorii Curţii Supreme vor judeca astăzi o cerere care ar putea duce la anchetarea lui Ponta pentru plagiat. Soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) primită de premierul Victor Ponta în cazul plagiatului a fost contestată de către Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru la instanţa supremă, aceasta fiind şi ultima cale de atac faţă de rezoluţia procurorilor.

La începutul lui iulie 2013, un procuror ierarhic superior celui de caz a respins o contestaţie similară, astfel că denunţătorii premierului au apelat, printr-o acţiune înregistrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a cărei soluţie în acest caz va fi definitivă.