Ministrul interimar de interne din Ucraina a anunţat emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Viktor Ianukovici. Mandatul de arestare a fost emis sub acuzaţia de crime în masă.

Potrivit ultimelor informaţii, Viktor Ianukovici ar fi într-o bază rusească din Sevastopol. În prezent, preşedinte interimar al ţării este liderul Parlamentului, Oleksandr Turcinov.

Luni, el şi liderii opoziţiei se întâlnesc cu şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care face o vizită în capitala Ucrainei.

Dacă în vest şi centru situaţia este calmă, în estul şi sudul Ucrainei tensiunea continuă să fie însă la cote ridicate. Mai mulţi manifestanţi pro-Ianukovici s-au bătut cu activişti ai opoziţiei în Crimeea, iar autorităţile din oraşul Sevastopol au decis să nu mai plătească taxe către noua conducere de la Kiev, în timp ce Rusia şi-a rechemat ambasadorul din Ucraina pentru consultări.

Conform decretului, Turcinov va deţine funcţia de şef al statului până la alegerea unui nou preşedinte. Deputaţii Partidului Regiunilor au contestat, însă, această decizie, spunând că până la alegerile anticipate funcţia de preşedinte aparţine lui Viktor Ianukovici.

Sâmbătă, Parlamentul ucrainean a stabilit pentru 25 mai data alegerilor prezidenţiale anticipate. Preşedintele Viktor Ianukovici, demis sâmbătă de Parlament, a spus că nu recunoaşte această decizie, pe care a calificat-o drept lovitură de stat. El a spus că se consideră în continuare preşedintele legitim ales al Ucrainei.