Cinci migranţi somalezi şi trei sirieni, transportaţi din Turcia cu o ambarcaţiune de mici dimensiuni, au fost prinşi de poliţiştii de frontieră constănţeni pe plaja din Vama Veche, autorităţile de frontieră bulgare reuşind să-l prindă şi pe turcul care i-a transportat.

Potrivit Gărzii de Coastă, joi după-amiază, în baza unei informaţii primite prin sistemul SCOMAR, poliţişti de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia, aflaţi într-un punct de observare în apropierea plajei Vama Veche, au identificat o ambarcaţiune de mici dimensiuni care se apropia de ţărmul românesc, venind dinspre Bulgaria.

La aproximativ 15 metri de plajă, din ambarcaţiune au coborât opt persoane, cinci bărbaţi şi trei femei, acestea fiind reţinute imediat ce au ajuns pe plajă de poliţiştii de frontieră români.

Conducătorul ambarcaţiunii a fugit spre apele teritoriale ale Bulgariei, dar a fost reţinut ulterior de autorităţile din ţara vecină.

Din verificări a rezultat că cinci dintre migranţi sunt cetăţeni somalezi, iar ceilalţi trei sunt sirieni, au vârste cuprinse între 16 şi 32 ani, iar intenţia lor era să ajungă în ţări precum Danemarca, Suedia şi Germania. Cei opt au plecat din ţările de origine spre Turcia, unde au fost racolaţi de un cetăţean turc, care le-a promis, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 3.000 şi 10.000 de euro, că îi va transporta cu o ambarcaţiune spre România.

Poliţiştii de frontieră au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat, transfugii urmând să intre în atenţia Serviciului Român pentru Imigrări.